Toggle mobilmeny

Forfattarforelesinga 10 år

På jakt etter ein forfattar som kan halde foredrag?

 

12. januar 2018 var det ti år sidan Frode Grytten heldt den første Forfattarforelesinga på Litteraturhuset i Oslo. Målet med arrangementsrekka har vore å auke det seine litteratursnakket i det kjappe offentlege rommet ved å gi forfattarane plass til å presentere sin eigen poetikk. Konseptet har vist seg å vere ein suksess både i eit publikumsperspektiv og for forfattarane som får ein sjanse til å presentere forfattarskapet sitt på sine eigne premiss. Foredraga eignar seg derfor godt til gjenbruk.

Under finn du meir informasjon om sju av foredraga som har vore arrangert det siste året. Kontakt også gjerne administrasjonen for tips til andre gode foredragshaldarar blant medlemmene våre!

Kjartan Hatløy

Hatløyforelesinga

Foto: Oddleiv Apneseth/ Oktober

Om dikt som stad for tanke, ikring mennesket som førekomst i universet.

Kjartan Hatløy debuterte med «Solreven» (1996) og ga ut si tolvte bok i 2016, «Den kvite vegen». I 2015 fekk han lyrikkprisen «Diktartavla» for sitt markante forfattarskap.

Kontakt Kjartan Hatløy her.

Simon Stranger

Strangerforelesinga

Om forsøket på å bruke fiksjonen til å trenge gjennom det usynlige forhenget vi kaller verden.

Simon Stranger (f. 1976) debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden, og har etter det skrevet en rekke romaner. Stranger er også prisbelønt barne- og ungdomsbokforfatter. I 2015 ble han blant annet nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for De som ikke finnes.

Kontakt Simon Stranger her.

Nina Lykke

Lykkeforelesinga

Foto: Jo Michael

Virkeligheten er verst: Det begynner med dagboka. En tur med t-banen, en stemme på radioen, setninger og historier som fester seg i hodet. Hva er det som driver oss, hvorfor gjør vi det vi gjør og hva er det som ligger bak alt sammen. Hvorfor er vi her, og hvor skal vi hen etterpå.

Nina Lykke (f. 1965) har skrevet tre bøker: Novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger (2010), og romanene Oppløsningstendenser (2013) og Nei og atter nei (2016). Sist nevnte er solgt til en rekke land, og bare i Norge er boken trykket i over 50 000 eksemplar.

Kontakt Nina Lykke her.

Cathrine Knudsen

Knudsenforelesinga

Foto: Tommy Ellingsen

Om Cathrine Knudsens bruk av (deler) av David Humes filosofi i skrivinga, først og fremst A Treatise of human Nature.

Cathrine Knudsen debuterte i 2005 med romanen Mulighetene, og har etter det skrevet en fem kritikerroste romaner, senest Den siste hjelperen (2018) som har befestet Knudsens posisjon en av Norges beste forfattere:

«Karl Ove Knausgårds forlag har gitt ut ei bok som overgår hans eigne» – Stavanger Aftenblad.

Kontakt Cathrine Knudsen her.

Demian Vitanza

Vitanzaforelesinga – språket, fengselet, flukten

Demian Vitanza diskuterer hvordan språk kan fange og hvordan språk kan sette fri. Han vil fortelle om hvordan skrivekursene han har holdt i fengsel, og arbeidet med romanen «Dette livet eller det neste», har formet hans forhold til språk og litteratur.

Demian Vitanza debuterte med den kritikerroste romanen «Urak» i 2011. Hans tredje roman «Dette livet eller det neste» (2016) omhandler en nå fengslet, norsk Syria-farer. Vitanza er også virksom som dramatiker, og har mellom annet jobbet med «Papirløse fortellinger» på Nationaltheateret.

Kontakt Demian Vitanza her.

Endre Ruset

Rusetforelesinga

Foto: Tove Sivertsen/ Kolon

Om å skrive dikt i krysningspunktet mellom Emily Dickinson og Lars Monsen.

Om å debutere purung som en poesiens Macaulay «Hjemme Alene» Culkin.

Om å miste seg selv og finne tilbake til livet gjennom språket.

Om å lese poesi og drikke tequila på scena foran tre tusen tilskuere i Pablo Escobars hjemby.

Om stillheten i poesien og nødvendigheten av å ta ordene på alvor.

Om å være introvert og utadvendt samtidig.

Endre Ruset (f. 1981) debuterte som poet i 2001 med Ribbeinas vingespenn, og har siden det merket seg ut med en rekke diktsamlinger, blant annet haikusamlingen Noriaki (2017) om skihopp-legenden Noriaki Kasai. Ruset er tidligere kunstnerisk leder ved Norsk litteraturfestival og mottok Bjørnsonstipendet i 2005 for samlingen Kims lek.

Kontakt Endre Ruset her.

Gert Nygårdshaug

Nygårdshaugforelesinga

Foto: Juritzen

Metoden til Gert Nygårdshaug er veldig grundig research omkring temaer, mennesker, kulturer, problemer, trusler, miljø, religioner – alt som han selv er nysgjerrig på. Om det blir stoff til en bok, vet han ikke mens det pågår. Men ofte er det blitt slik. (Å oppsøke tilværelsens mange fasetter har vært et must for Nygårdshaug – samt å punktere alle former for dogmatisme.)

Nygårdshaug er kanskje mest kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok».

Kontakt Gert Nygårdshaug her.