Toggle mobilmeny

Andreas Liebe Delsett

Født: 21.05.1984
Bosted: OSLO

Tema

Mat og matkultur, arbeid og samarbeid, håndverk og (taus) kunnskap, restaurant/kjøkkenhistorie, mat som politikk, historie, kultur og samfunnsspørsmål.

Bokutgivelser

Om forfatteren

Andreas Liebe Delsett skriver om mat og politikk i bokform og for publikasjoner som Kabaret og Morgenbladet. Han er tidligere programsjef ved Litteraturhuset i Oslo, politisk rådgiver for Rødt på Stortinget og grunnlegger av kunstforlaget Feil Forlag.

Den vanskelige maten (Ny bok 2022)
I dagens samfunn skaper maten bekymring for stadig flere. Noen er redde for å bli tykke, andre for å få i seg skadelige ingredienser. Noen frykter miljøkonsekvensene av det vi spiser, andre strever med prisen på maten. Hvorfor ble det så vanskelig? I Den vanskelige maten tas leseren med inn på kjøkkenet og ut i verden for å finne svar. Med historier om dilemmaer i kjøledisken, klasseforskjeller i USA og et framtidsrettet spisested i 1800-tallets Christiania, synliggjøres utfordringene ved måten vi spiser på i dag. Hvordan kan vi gjenfinne matgleden og få på plass en matpolitikk som gagner både mennesker og miljø?

Kjøkkenveien
Etter lærlingtid på Restaurant Stock i Oslo gjennomførte Andreas en uformell svenneprøve som kokk, og erfaringene fra å ha gått kjøkkenveien ble til boka med samme tittel, en bok om mat, samarbeid, håndverk, gjentakelser, fellesskap, feiltagelser, kunnskap, kjøkkenmaskiner, kreativitet, kjedsomhet og klasse. I tillegg er boka ifølge Andreas Viestad «det mest levende og innsiktsfulle portrettet av det profesjonelle kjøkkenet hittil skrevet på norsk».
Få steder i det norske samfunnet er så mangetydige som restaurantkjøkkenet. Kokkene har blitt orakler, kjendiser og kulturelle helter, og stadig presenteres det profesjonelle kjøkkenet som mytisk og magisk i magasiner, TV-serier og populærkultur. Samtidig er kokkefaget et lavstatusyrke, med dårlig lønn, lav rekruttering, vanskelige arbeidsbetingelser og harde fysiske krav. I samfunnets øyne er kokken på samme tid kunstner og håndverker, hersker og tjener, orakel og idiot.

Se torsken!
I 2010 redigerte Andreas antologien/kokeboka Se torsken! sammen med fire andre aktivister i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Boka er en hyllest til torsken, og til alle de andre fiskene som svømmer rundt utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig er boka en viktig påminnelse om hva som står på spill i spørsmålet om oljeboring i disse områdene, og boka formidler kunnskap om kultur, historie, næringsliv og lokalsamfunn i det siste store norske havområdet som fortsatt ikke er åpnet opp for oljeboring.

Andreas er også en erfaren sceneintervjuer. Gjennom sin rolle som programsjef på Litteraturhuset og på scener/festivaler som Norsk Sakprosafestival, Trænafestivalen, Sakprosafestivalen i Trondheim, Nasjonalbiblioteket og Popvenstre har han intervjuet/snakket med kokker og forfattere som Heidi Bjerkan, Even Ramsvik, Colson Whitehead, Michael Pollan, Edouard Louis, Nadifa Mohamed, Åsa Linderborg, Thomas Hylland Eriksen, Marta Breen, Erika Fatland, Camara Lundestad Joof, Andreas Viestad m.fl.

Lenker

www.manifest.no/delsett_den_vanskelige_maten
www.kabaret.no
www.fpress.no/boker/kjokkenveien
www.ark.no/boker/Andreas-red-Delsett-Se-torsken-9788230315651