Toggle mobilmeny

Andreas Liebe Delsett

Født: 21.05.1984
Bosted: OSLO

Forfatteren besøker gjerne

Høyskole og universitet. Videregående skole

Tema

Mat og matkultur, arbeid og samarbeid, håndverk og (taus) kunnskap, restaurant/kjøkkenhistorie, mat som politikk, historie, kultur og samfunnsspørsmål.

Bokutgivelser

Om forfatteren

Andreas Liebe Delsett (f. 1984) er programsjef ved Litteraturhuset i Oslo, for tida i permisjon for å jobbe som politisk rådgiver for Rødt på Stortinget, og grunnlegger av kunstforlaget Feil Forlag. Etter lærlingtid på Restaurant Stock i Oslo gjennomførte Andreas en uformell svenneprøve som kokk, og erfaringene fra å ha gått kjøkkenveien ble til boka med samme tittel, en bok om mat, samarbeid, håndverk, gjentakelser, fellesskap, feiltagelser, kunnskap, kjøkkenmaskiner, kreativitet, kjedsomhet og klasse. I tillegg er boka det mest levende og innsiktsfulle portrettet av det profesjonelle kjøkkenet hittil skrevet på norsk.

Få steder i det norske samfunnet er så mangetydige som restaurantkjøkkenet. Kokkene har blitt orakler, kjendiser og kulturelle helter, og stadig presenteres det profesjonelle kjøkkenet som mytisk og magisk i magasiner, TV-serier og populærkultur. Samtidig er kokkefaget et lavstatusyrke, med dårlig lønn, lav rekruttering, vanskelige arbeidsbetingelser og harde fysiske krav. I samfunnets øyne er kokken på samme tid kunstner og håndverker, hersker og tjener, orakel og idiot.

I 2010 redigerte Andreas antologien/kokeboka Se torsken! sammen med fire andre aktivister i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Boka er en hyllest til torsken, og til alle de andre fiskene som svømmer rundt utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig er boka en viktig påminnelse om hva som står på spill i spørsmålet om oljeboring i disse områdene, og boka formidler kunnskap om kultur, historie, næringsliv og lokalsamfunn i det siste store norske havområdet som fortsatt ikke er åpnet opp for oljeboring.

Andreas er også en erfaren sceneintervjuer. Gjennom sin rolle som programsjef på Litteraturhuset og på scener/festivaler som Norsk Sakprosafestival, Trænafestivalen, Sakprosafestivalen i Trondheim, Nasjonalbiblioteket og Popvenstre har han intervjuet/snakket med forfattere som Edouard Louis, Nadifa Mohamed, Åsa Linderborg, Thomas Hylland Eriksen, Marta Breen, Erika Fatland, Camara Lundestad Joof, Andreas Viestad m.fl.

Lenker

www.kabaret.no
www.fpress.no
www.ark.no/boker/Andreas-red-Delsett-Se-torsken-9788230315651
www.morgenbladet.no/kultur/2020/02/da-michelin-sirkuset-kom-til-byen
www.manifesttidsskrift.no/matpolitikk-i-individualiseringens-tidsalder/