Toggle mobilmeny

Bår Stenvik

Født: 18.11.1976
Bosted: OSLO

Forfatteren besøker gjerne

Høyskole og universitet. Litterære arrangementer og festivaler. Bibliotek. Sosiale institusjoner. Næringsliv og organisasjoner.

Tema

Kunstig intelligens. Autentisitet. Musikk. Skitt. Bløff. Løgn. Kroppspråk. Dannelse. Ekthet. Sivilisasjon. Kamuflasje. Mote. Tarmbiota. Sakprosaskriving.

Bokutgivelser

Jeg har jobbet frilans som kultur- og featurejournalist siden 2000, for aviser som DN, D2, Natt&Dag og Dagbladet, og sittet i redaksjonen for litteraturtidsskriftet Vagant. Jeg har de siste årene jevnlig skrevet anmeldelser og essays knyttet til aktuelle filmer og bøker i Dagbladet og Morgenbladet.

Jeg har gitt ut tre bøker, Skitt (2011, Pax) Dataspill (2011, Cappelen Damm) og Bløff (2014, Cappelen Damm). Den første er en kulturhistorisk og essayistisk studie av rent og urent, og vant Bokhandlerprisen for sakprosa. Den andre er en dataspill-historiebok for barn og ungdom, som jeg skrev sammen med Maren Agdestein og illustratør Rune Markhus. Den vant Grafills pris for «Årets vakreste bok». Bløff, som kom ut i vår, er en tverrfaglig kulturhistorisk utforskning av ideer om ekte og falskt. De tyske rettighetene til Bløff ble nylig kjøpt av velrenommerte Riemann forlag, med planlagt utgivelse i 2015.

Felles for alle bøkene er et ønske om å se litteratur, film og andre kunstarter i lys av samfunnstrekk og forskning, og meditere over hva dette til sist kan fortelle oss om å være menneske i verden. Hvorfor støtes vi sånn av lip-sync og kunstforfalskning, for eksempel, og hvorfor tiltrekkes vi av ubehagelige elementer som vold og gørr, og hva handler vår higen etter autentisitet om?