Toggle mobilmeny

Lene Therese Teigen

Født: 25.03.1962
Bosted: OSLO

Bokutgivelser

Litterære produksjoner

FRA TEKST TIL SCENE – TANKER BLIR KROPP
Fra en rolle blir til hos dramatikeren, til den blir spilt av en skuespiller

Med utdrag fra sceneteksten EPLER SOM FALLER (Transit Forlag 2016) og bilder fra ulike teaterproduksjoner av stykket, vil jeg formidle hvordan jeg tenker når jeg skriver for scenen, hva som skjer når en regissør møter teksten og skal sette den i scene på et spesielt sted og til en spesiell tid, og hva som skjer når skuespillerne skal levendegjøre teksten. Hva kreves av tilpassing for å få en tekst til å bli bra innenfor den sammenhengen stykket produseres i?

Hvorfor endrer vi tekst? Hvilke forandringer er bra, hvilke er nødvendige, hvilke er dårlige? Hvorfor?

HVER YTRING ER EN GNIST – 3

I Norge finnes det fjorten byer som har påtatt seg å være friby, dvs. vertskap for en forfulgt forfatter, slik at forfatteren skal kunne fortsette å skrive og uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet. I denne produksjonen skal elevene få møte én fribyforfatter sammen med en norsk forfatter som gjennom sitt forfatterskap og i offentlig debatt har vist stort samfunnsengasjement.

Tema

Jeg er en trent formidler som alltid bruker godt visuelt materiale.

Om forfatteren

Lene Therese Teigen er en norsk dramatiker, forfatter, dramaturg og regissør, utdannet cand.philol. ved Universitetet i Bergen . Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen «Hvitt.Stille.» i 1993, og mottok Aschehougs debutantpris. Romanene «Utro» og «Andrea N. finnes ikke» ble utgitt henholdsvis i 2005 og 2015.

Som dramatiker skaper hun ofte scenetekster med flere likeverdige rolleskikkelser. Skuespillet «Mater Nexus» (Det Åpne Teater 2001, Stockholms Stadsteater 2002, også vist i Helsinki, Göteborg og Tokyo) ble hennes gjennombrudd som dramatiker og regissør. Senere har hun blant annet skrevet skuespillene «Tiden uten bøker» (Teatro La Escena, Montevideo 2018), «Epler som faller» (La Mama Theatre, Melbourne, 2016), «ut-/ned-/opp-/beStemt!» (Teater Innlandet, også regi, 2013), «Under vår himmel» (Teater Innlandet, også regi, 2012), «Square» (Litteraturhuset 2009), «Arkeologene» (2007, Teater Ibsen, også regi), «Livsmaskinen» (Oslo Nye Teater, 2005). Som regissør har hun blant annet satt i scene Janne Langaas’ «Bell-check» (Det Norske Teatret/Barske Glæder 2010), Toril Solvangs «Jeg er den eneste som har vært på månen» (Dramatikkens hus/HiNT 2013) og Sara Stridsbergs «Medealand» (Den Nationale Scene 2014). Hun har også laget kortfilm, radioteater og skrevet for fjernsyn.

Teigen har vært ansatt som professor ved skuespillerutdanningen på Høgskolen i Nord-Trøndelag, nå en del av Nord Universitet. Integrasjon av forskning og kunstnerisk virksomhet står sentralt i hennes produksjon. Gjennom sitt kunstneriske virke har hun vist sterkt samfunnsengasjement med et målrettet fokus på likestilling og kjønnsperspektiv. Teigen var president for organisasjonen Women Playwrights International fra 2010 til 2015 og kunstnerisk leder for DESK-prosjektet (Dette Skrev Kvinner) som fra 2010 til 2013 gjenoppdaget, nyleste og formidlet norsk dramatikk skrevet av kvinner fra omkring 1870 til 1910.

Lenker

Lene Therese Teigens hjemmeside
Om Lene Therese Teigen hos Solum|Bokvennen
Lene Therese Teigens side i Dramatikerforbundet, Manusbanken
Sceneweb.no om Lene Therese Teigen
Store Norske Leksikon