Toggle mobilmeny

Forfatteren besøker gjerne

Tar gjerne oppdrag for videregående skoler, folkehøyskoler, bedrifter, fagforeninger og organisasjoner.

Tema

Eget forfatterskap. Sakprosa og sakprosapolitikk. Radka Toneff. Feminisme, skjønnhetstyranni. Kvinner i norsk musikkliv.

Bokutgivelser

Om forfatteren

Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Blant dem er bøkene ”Piker, vin og sang” og ”Født feminist. Hele Norge baker ikke.”
I 2016 skrev Marta Breen boka ”60 damer på én time. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt” i samarbeid med serieskaper Jenny Jordahl. Boka byr på korte møter med kvinnelige pionerer i norsk historie. Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka ”F-ordet. 155 grunner til å være feminist” (Manifest, 2015), som ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom. Boka ”Kvinner i kamp” (2018) handler om kvinners kamp for frihet på verdensbasis og den er foreløpig solgt til 26 land. Også denne boka ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom.
Breen er tidligere leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Litterære produksjoner

OM MUSER OG MENN
Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Og hvor lenge skal vi kvinner egentlig finne oss i å være den andre? spør Marta Breen.
I sin nye bok, ”Om muser og menn” (2019), tar hun for seg historien om kvinner i nordisk kulturliv og offentlighet. Dette er fortellingen om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om kulturmenn av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.

KVINNER I KAMP
For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner hadde få muligheter til å bestemme over sin egen kropp, de fikk ikke stemme ved valg eller tjene sine egne penger. Faren bestemte over henne, til hun giftet seg. Deretter var det ektemannens tur. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer.
I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom feminismens historie, fra det første kvinnesaksmøtet i historien til #metoo. Hun snakker også om behovet for feminisme i vår tid og viser eksempler på hvordan medier og populærkultur ofte framstiller kvinner og menn på stereotypt vis.

HVA VET DU OM DAMER? QUIZKVELD MED MARTA BREEN
Hvor mange ganger vant Grete Waitz New York Marathon? Hva er tittelen på Vigdis Hjorths siste roman? Og hvem sa «Jeg elsker champagne, og den bør være tørr og gratis!»?
Arranger en feministisk quizkveld, da vel! Marta spør, dere svarer. Quizen holdes gjerne i kombinasjon med foredraget ”Kvinner i kamp”.

SAKPROSA- OG ESSAYKURS
Hva er egentlig sakprosa? Marta Breen har skrevet ti sakprosabøker og er tidligere leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Hun gir studentene en innføring i sakprosabegrepet og gir dem gode tips og triks til deres egne essays. Hvordan kommer man i gang? Hvordan åpner og avslutter du et essay? Og hva kan egentlig et essay handle om?