Toggle mobilmeny

Synnøve Veinan Hellerud

Født: 28.07.1969
Bosted: OSLO

Tema

Første og andre verdenskrig. Håkon den gode. Oslo i middelalderen

Bokutgivelser

Synnøve Veinan Hellerud er faglitterær forfatter og lektor med historie hovedfag. Hun brenner for formidling av historie og har kombinert skriving og undervisning i mange år.
Hun har skrevet bøker om ulike historiske emner både for voksne og barn, lærebøker i historie for ungdomsskolen og videregående skole, samt artikler blant annet i Levende Historie og Aftenposten.

Alle foredragene kan skreddersys for ulike målgrupper og ønsker fra oppdragsgivere.

Krig i Norge 1940-1945

I 1940 kom andre verdenskrig til Norge og landet ble okkupert i fem år. Mange barn og ungdommer fikk livet snudd opp-ned i disse årene. Skolejenta Elisabeth ble med i det livsfarlige motstandsarbeidet. Dag befant seg plutselig midt i krigen som sjømann. Arnold, som var jøde, måtte flykte for livet for å slippe å bli drept i en konsentrasjonsleir. Eliva ble tvunget på flukt mens tyskerne brant hjemmet hennes. Foredraget kan ta utgangspunkt i en eller flere av disse personlige historiene, etter hva som interesserer publikum, og sette dem inn i den historiske sammenhengen på en enkel og forståelig måte.

En reise i sporene etter første verdenskrig

Fra 1914 til 1918 var vestfronten et blødende sår som tappet Europa for unge menn. Millioner ble drept, såret og traumatisert langs et belte med skyttergraver som nesten ikke bevegde seg på fire år. Frontlinja strakte seg fra Nordsjøen til Alpene, gjennom Belgia, Frankrike og det som da var den tyske provinsen Elsass. I dag ligger vestfronten fortsatt som et arr gjennom Europa. Synnøve Veinan Hellerud har reist langs den gamle frontlinja for å undersøke hvilke spor første verdenskrig har satt i landskapet og hvordan historien om den blir fortalt og brukt i dag.

Håkon den gode

Håkon var en norsk kongssønn som levde på 900-tallet. Da var Norge så vidt begynt å bli ett rike, og folk trodde på de gamle, hedenske gudene Frøya, Tor og Odin. Som barn ble Håkon sendt til England for å vokse opp hos kong Adalstein. Det var litt av et kultursjokk, for England var et kristent land der prester og munker hadde mye makt. Hvordan hadde Håkon det i England? Hvordan gikk det til at han ble konge i Norge, bare 15 år gammel? Hva slags konge ble han egentlig? Hvordan i all verden kan vi vite noe som helst om alt dette som skjedde for over tusen år siden?

Et foredrag for barn kan bygges ut med et pedagogisk opplegg der barna får prøve seg som historikere selv.

Oslo i middelalderen

Hva slags by var Oslo i middelalderen? Hvordan så byen ut og hvordan var hverdagen til menneskene som bodde her? Hva levde middelalderens oslofolk av? Hvilke hendelser og konflikter satte preg på livet i byen? Er det riktig å si at Oslo ble hovedstad i Norge fra 1314?

Foredraget kan eventuelt kombineres med omvisning i ruinene i Gamlebyen.