Toggle mobilmeny

Wenche Lie Giæver

Født: 18.11.1943
Bosted: Oslo

Forfatteren besøker gjerne

Bibliotek. Høyskole og universitet. Litterære arrangementer og festivaler. Næringsliv og organisasjoner. Sosiale institusjoner. Videregående skole

Bokutgivelser

Om forfatteren

Wenche Lie Giæver er utdannet innen film- og TV produksjon fra NRK og har journalistutdanning fra Norsk Journalisthøyskole. Mesteparten av yrkeslivet har forfatteren arbeidet i NRK med dokumentarprogram blant annet i Brennpunkt-redaksjonen og med reportasjer i helsemagasinet Puls, avbrutt av ti år som journalist i Aftenposten. Dette er hennes første selvstendige bokprosjekt.

LUCY OG PER KROHG
Kunsten – Kjærligheten – Dramaet

«Ikke lek med ilden, du kan brenne deg», skrev kunstneren Per Krohg til sin kone Lucy. De to elsket hverandre, men etter mange lykkelig år var ekteskapet truet.

Boken om Lucy og Per Krohg er en annerledes kjærlighetshistorie i kunstens verden – og en fortelling om en sterk kvinne, skrevet av journalist og forfatter Wenche Lie Giæver.

Franske Lucy er aktmodell på det kjente Académie Matisse i Paris når hun møter norske Per Krohg, sønn av Oda og Christian Krohg. I 1910, nitten år gammel, flytter hun sammen med den fattige kunststudenten, i et primitivt atelier i kunstnerstrøket Montparnasse i Paris. Hun blir hans faste modell, elskerinne, dansepartner, ektefelle – og store kjærlighet. Brevene han skriver til henne, viser ukjente sider av den kjente kunstneren.

Boken tar oss med inn i det intense bohem- og kunstnermiljøet på Montparnasse i «de gylne årene» mellom 1910 og 1930, da kunstnere fra hele verden strømmet til denne metropolen for kunst og kultur. Kjæresteparet fikk også et liv i rampelyset. De elsket å danse, gjorde braksuksess som profesjonelle dansere, og introduserte den nye dristige dansen tango i Norge, Danmark og Sverige.

Lucy ble sterkt knyttet til Norge gjennom årelange opphold og familieliv med svigerforeldrene. Christian Krohg malte flere portretter av henne, og hun og Oda Krohg fikk et nært og fortrolig forhold. I Paris levde paret et lykkelig familieliv med den lille sønnen Guy.

Men en dag dukket han opp, den begavede bulgarske kunstneren Jules Pascin, og Lucy ble hovedperson i et dramatisk trekantdrama. «Følg hjertet», var rådet fra svigermor Oda. Var det et godt råd?